Bipolárna porucha: Liečba lítiom

Ako som spomínala úplne na začiatku, na blogu sa chcem venovať aj iným veciam ako sú moje osobné zápisky. Dostala som od vás už veľa pozitívnych správ alebo správ, v ktorých ste mi písali o problémoch, s ktorými sa potýkate a ako vám moje texty pomohli pochopiť niektoré veci. Som vám vďačná za každú jednu správu.

Avšak stretávam sa aj s úplne inými otázkami. Či už v mailoch alebo v rozhovoroch v každodennom živote. A tak som sa rozhodla, že už je na čase sa venovať aj tým. 

Tentokrát mám pre vás preložený článok, ktorý sa venuje lítiu. Lítium užívam aj ja a stretávam sa s veľmi veľa prekvapenými pohľadmi, keď to zmienim. Ľudia si nie sú istí jeho bezpečnosťou, účinnosťou. Často nerozumejú tomu, ako vôbec pacient na lieky reaguje a čo znamená, keď sa objaví remisia aj počas užívania liečív.

Originál článku nájdete na stránke Bipolar Lives.

Lítium je jedno z najviac skúmaných a overených liečív na bipolárnu poruchu. Tak ako je možné, že sa predpisuje čoraz menej?

Napriek všetkým dezinformáciám, stigme a stereotypom, lítium ostáva jedným z hlavných a najlepších spôsobov liečby bipolárnej poruchy / mániodepresie. Je jednoducho nepopierateľným faktom, že je lacné, efektívne, dokázateľne účinné a bezpečné.

Okolo lítia sa točí mnoho mystéria, ale v skutočnosti to je prírodná soľ - jednoduchý minerál. Je ironické, že toľko ľudí odmieta užívať lítium, trvajúc na tom, že chcú viac "prírodnú" voľbu. Lítium je totižto tak prírodné, ako sa len dá - akurát je zároveň aj jedno z najefektívnejších liečiv na bipolárnu poruchu.

Bohužiaľ, mnohí ľudia, ktorým by liečba najstarším, najviac preskúmaným, najprírodnejším a najviac potvrdeným liečivom na bipolárnu poruchu naozaj pomohla, sú odstrašení množstvom negatívnych poloprávd a mýtov - často propagovanými na internete práve ľuďmi, ktorí profitujú predajom ich vlastných produktov.

Každý má iné potreby liečby. Mnohým ľuďom viac vyhovujú iné, taktiež často používané, lieky ako napríklad Depakote alebo Lamictal

A hoci je Depakote najviac predpisovaným liečivom bipolárnym pacientom v US, množstvo štúdií dokázalo, že lítium je TRIKRÁT efektívnejšie v prevencii samovrážd.

Moja správa je jednoduchá - viem, že lítium nie je pre každého, ale moja skúsenosť a výskumy ma presvedčili, že každý by ho mal aspoň skúsiť predtým, než sa rozhodne. Je o ňom najviac štúdií, má najviac úspechov a experti ako Kay Redfield Jamison, profesorka psychiatrie na Univerzite Johnsa Hopkinsa a celosvetovo úznávaná autorka a prednášajúca, ktorá taktiež má bipolárnu poruchu (a sama lítium užíva), neustále hovorí, že lítium je zlatý štandard v liečbe bipolárnych ľudí.

Môj jediný neželaný účinok bolo pribratie na váhe, čo sa dá prekonať stravou, ktorá minimalizuje výkyvy nálad a taktiež fyzické symptómy bipolárnej poruchy ako napríklad metabolický syndróm, vysoký krvý tlak, cukrovka a tak ďalej: Bipolárna diéta.

Moja vlastná skúsenosť s lítiom

Liečba lítiom mi zachránila život.

Mnoho ľudí, ktorých životy mohli byť jednoducho vytrhnuté z bipolárneho pekla, odmietajú túto lacnú a efektívnu liečbu, často len kvôli mýtom a polopravdám. Viem to, pretože som bol jedným z nich!

Mal som si urobiť svoju časť práce. Viete, moderná liečba lítiom používa nižšie dávky a teda má aj menej vedľajších účinkov.

Slovami medzinárodného experta na bipolárnu poruchu, Jima Phelpsa: "Lítium je ako dva odlišné lieky: nízke dávky sa ľahko zvládajú a vyvolávajú málo vedľajších účinkov. Vysoké dávky sú zložité na zvládnutie, vyžadujú sledovanie pacienta, aby bol v bezpečí a možu spôsobiť také nežiadúce účinky, že ľudia začnú zvažovať inú liečbu."

Je to niečo, čo som sa naučil tou ťažkou cestou. Ten deň, keď ma diagnostikovali ako bipolárneho, mi môj psychiater požičal autobiografiu Kay Redfield Jamison An Unquiet Mind.

Je to skvelá kniha, ktorá mi zodpovedala množstvo otázok. Avšak vydesila ma ohľadom užívania "zázračnej" soli, pretože Dr Jamison opisuje hrozné nežiadúce účinky, ktoré jej spôsobovali problémy s čítaním a sústredením sa.

Takže som urobil niečo úplne hlúpe - šiel som na amatérsku stránku o psychotropných liečivách, kde som sa dočítal, že užívanie lítia vás urobí tučnými, plešatými a hlúpymi. Nikdy som si nedohľadal informácie dôslednejšie a z viacerých zdrojov a hlavne som preskočil veľmi dôležitú časť v knihe Dr Jamison o tom, čo sa stalo, KEĎ ZNÍŽILA SVOJU DÁVKU!

Takže som vyskúšal Depakote, Geodon, Neurontin a kopu ďalších vecí - a tipnite si - urobili ma tučným, plešatým a hlúpym. A čo viac, NESTABILIZOVALI ma.

Až som ho konečne vyskúšal ako svoju poslednú možnosť. WOW! Teraz som stabilný, šťastný a zdravý. A konečne som si prečítal tú časť An Unquiet Mind , kde Dr Jamison popisuje benefity nízkych dávok. HUH!

Zhrnutie výhod a nevýhod lítia

O lítiu sa robilo najviac štúdií a je veľké množstvo dôkazov o jeho funkčnosti a najmä je známe ako anti manické. Je vhodné na prevenciu samovraždy, ale slabé na depresiu.

Lamictal sa zas ukazuje ako veľmi efektívny na depresiu, ale nie je až tak efektívny na boj s mániou.

Zyprexa (olanzapine) je veľmi efektívne liečivo, ale silno sa spája s naberaním hmotnosti, cukrovkou a ďalšími vážnymi vedľajšími účinkami, že je málokedy preferované ako liek prvého výberu.

Prečo je lítium stále "zlatý štandard"?

Prečo je na lítium stále nahliadané ako na jeden z najúčinnejších liekov na prejavy bipolárnej poruchy?

Hlavný dôvod je ten, že lieči širokú škálu bipolárnych prejavov výraznejšie než akýkoľvek iný liek. Je efektívne aj proti mánii aj proti depresii a znižuje nebezpečie samovraždy. Rovnako ako stabilizuje náladu, tak znižuje frekvenciu cyklenia. Plus, máme o ňom najviac štúdií, je lacnejšie než nové liečivá a jednoznačne to je "najprírodnejšie" liečivo, keďže sa jedná o jednoduchú a vo voľnej prírode sa nachádzajúcu minerálnu soľ.

Poznámka: Všetky návody rozlišujú medzi manickou, zmiešanou, depresívnou a akútnou epizódou. Lítium nie je vždy najlepšou voľbou za všetkých okolností, hlavne nie pri depresívnych epizódach.

Hodnotenie užívateľa:
"Keď užívate lítium, je menšia pravdepodobnosť, že sa dostaví relaps. Funguje rovnako dobre ako valproate, carbamazepine ale lamotrigine na prevenciu relapsu. 
Ale zdá sa, že je lepšie v prevencii nových prejavov mánie než v prevencii nových prejavov depresie."

Obrátená stránka

Lítium vyžaduje proaktívnejší prístup než iné medikamenty. Hladina v krvi musí byť udržiavaná v rozmedzí veľmi malého rozsahu. Keď je hladina nízka, tak je možné, že pacient sa dostane znova do mánie alebo depresie - keď je vysoká, tak vedľajšie účinky sa stanú veľmi nepríjemnými alebo môžete dokonca riskovať úmrtie alebo vážne zdravotné problémy spôsobené otravou lítiom.

Ako lítium funguje?

v 1998 výskumnici z Wisconsin univerzity objavili, že lítium udržuje kvantitu neuroprenášača glutamátu stabilnú a na optimálnej hladine. Dr. Lowell Hokin, profesor farmakológie, prišiel s teóriou, že lítium funguje práve vďaka tomu stabilizačnému efektu na glutamátových receptoroch.

Toto však nie je plný dôvod toho, prečo je lítium účinné a nevysvetľuje to ani to, prečo iné stabilizátory nálady fungujú napriek tomu, že nezasahujú glutamát.

To, čo môžeme povedať s istotou, je, že lítium znižuje abnormálnu aktivitu mozgu tak, že upravuje (pravdepodobne) biochemické nerovnováhy spôsobené genetikou.



Časť o najčastejších značkách a dávkovaní preskakujem, pretože u nás sa nachádza, ak sa nemýlim, jedine Lithium Carbonicum 300mg od SLOVAKOFARMY. Faktom ostáva, že dávkovanie sa upravuje podľa pacienta a jeho krvných výsledkov - ja chodím na odbery krvi každého polroka, posledne sa mi dávka musela zvýšiť.


Liečba lítiom FAQ

1. Je lítium návykové?
Nie.

2. Vylieči lítium bipolárnu poruchu?
Nie. Je to efektívna liečba, ale nie liek. Pokiaľ prestanete brať lítium, vysokopravdepodobne sa dostanete do recidívy.

3. Budem musieť stále chodiť na krvné testy?
Áno. Aj keď postupom času ich nebude treba tak často a dnes existuje aj nový inovatívny test, ktorý možno vykonať rovno u psychiatra. (pozn: neviem o tom v Česku)

4. Ako uskladňovať lítium?
Na tmavom, chladnom a suchom mieste, mimo dosahu detí. Nemajte ho v chladničke alebo v kúpeľni.

5. Je lítium na predpis?
Áno! Taktiež vyžaduje pozorné sledovanie odborníkom, ktorý je skúsený v starostlivosti o pacientov, ktorí užívajú lítium! Toto rozhodne NIE JE jeden z tých liekov, čo si objednáte na internete!

6. Čo sú dobré zdroje ďalších informácií?
Jednoduchým a príjemným čítaním, v ktorom ale stále nájdete množstvo detailných informácií, je excelentný booklet od Jamesa W. Jeffersona & Johna H. Greista, Lithium and Bipolar Disorder: A Guide, Lithium Information Center, Madison Institute of Medicine, 2004, dostupné na Amazone za $5.95.

Spoľahlivé, dôveryhodné a neskreslené informácie o lítiu sú prístupné v laickom jazyku of dvoch veľmi skúsených doktorov: Jim Phelps a svetový expert, Dr Manji.

Edukácia pacienta o užívaní lítia

Súčasná, presná a kompletná edukácia pacienta o lítiu značne prispieva k lepším výsledkom jeho užívania.

Užívanie lieku, úroveň symptómov, priberanie a kvalita života, to všetko sú neustále výzvy pre ľudí, ktorí užívajú lítium.

Aj výskumi preukázajú, že vzdelávať pacienta o lítiu zlepšuje všetky tieto problémy.

Vzdelanie o lítiu by sa malo sústrediť na nasledujúce:

1. Užívať liečivo podľa pokynov.

2. Porozumenie rizikových faktorov na relaps.

3. Rozoznanie varovných signálov recidívy.

4. Zvládanie stresu.

5. Rozpoznanie podporných stratégií.

V skutočnosti práve vzdelávanie sa sa ukazuje ako jeden z najúspešnejších psychologických a sociálnych zásahov pri bipolárnej poruche.

Rovnako ako vylepšovanie dodržovania medikácie a postoja k lítiu, edukácia bola preukázaná, že znižuje recidívu a zlepšuje sociálne fungovanie.

Farmaceutické spoločnosti, ktoré rutinne poskytujú medikáciu lítiom, poskytujú aj edukáciu skrze príbalové letáky. Vysokopravdepodobne ste ich obdržali spolu s liekmi v lekárni.

_________________________________________________________________________________


Samozrejme je článok napísaný v rámci amerického trhu, kde je situácia s liečivami a s prístupom k liekom a informáciám trochu iná. Tak či tak si myslím, že to je veľmi informatívny a zaujímavý text, ktorý by mal byť prístupný čo najviac ľuďom a preto som ho preložila.

Za seba môžem rovno povedať, že ma lítium vytiahlo z hypomanického šialenstva. A hoci mi na depresiu až tak nefunguje, znížilo mi, ak nie priam úplne odstránilo, samovražedné myšlienky. Žiadne antipsychotiká mi nesadli a všetky som vysadila, ale s lítiom sa cítim naozaj pokojne. Je pravda, že na depresívnu epizódu mi boli nasadené antidepresíva, ale to, čo so mnou robili antipsychotiká, nechcem už nikdy zažiť.

Komentáre

  1. A brala si niekedy Kvetiapin ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň. Moja mamička 71 ročná má bipolarnu poruchu už vyše 30 rokov. Momentálne je psychiatrickej nemocnici už 2 mesiace. Za 30 rokov ju nevedeli stabilizovať, pritom brala všetko možné. Seroquel, Alventa, diazepam, Prothiaden bola posledná kombinácia liekov. Pýtala som sa všetkých možných lekarov čo ju liečili, prečo nie lítium, ale viete ako to je.....

      Odstrániť

Zverejnenie komentára