Bipolárna porucha: O ceste k splneniu cieľov

Plniť sny si je dôležité. 
Ja sa posledné roky učím, že na niektoré sny potrebujem vytrvalosť a odhodlanie, pretože za nimi vedie dlhá cesta. 
Z (hypo)mánií som tak nejak bola zvyknutá, že čo som chcela, to som si hneď vzala, a ak to nešlo, hodila som to za hlavu. Žiadne vytrvalé ciele. A podobné nastavenie som si preniesla aj do každodenného života.

Nie je to zdravé uvažovanie o svete. Nevedela som sa zamerať na cieľ a zároveň si užívať cestu, ktorá k nemu vedie. Hoci som ako celoživotné heslo mala "Cesta je cieľ", aplikovala som ho len v málo situáciách. 

V konečnom dôsledku to niekedy viedlo k frustráciám, ak som niečo nevedela mať hneď. Tak trochu ako rozmaznané dieťa. A jednoducho som sa na ciele oduto vykašlala.

Avšak posledné roky vidím veci okolo seba trochu inak. Neviem, či za to môžu lieky, terapie, častejší stabilizovaný stav (namiesto neustálych húpačiek bez neutrálu) alebo jednoducho to, že mám 31 rokov a konečne som dospela. No už ma prvý neúspech neodradí. Necítim sa trápne (k tomu kedysi prispievali depresie typu "čo som si to myslela? Jasné, že si nič nezaslúžim, načo sa vôbec snažím?") a ani ohrdnuto (ako mi zas hovorili mánie "Vôbec nevedia, o čo prichádzajú, ak ma do toho nezapoja! Ja som predsa super!"), 

"Nevyšlo? Čo sa ešte preto môžem naučiť? Kam sa mám pozrieť, s čím viac pracovať? Je to naozaj vhodné pre mňa? Skúsim to znovu?"

To je môj pohľad dnes.

A ten ma doviedol k tomu, že som si splnila svoj dlhoročný sen. Cieľ, s ktorým som nastupovala do firmy, kde pracujem.

Viedli k nemu výkyvy, odbočky, priepasti i výšiny, no ja som ho nespúšťala zo zreteľa. 

A teraz vám môžem hrdo povedať, že sa sťahujem do Švédska. Mám tam prácu, bývanie, kamarátov a neuveriteľne sa teším :)

Juhúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú!

Komentáre

  1. Držím palce, a veľký súhlas: dlhodobé ciele po malých krokoch a nechcieť dokázať hneď všetko naraz, je niečo, čo som sa za tie roky naučil aj ja. Už len vytrvať a nespohodlnieť 😉

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára